Pust, forskning og "HRV"

forskning hrv pust Sep 01, 2023
De siste dagene har jeg lest om forskning på pust.

Nå som gratis-webinaret mitt "Pusten som hjelp ved utmattelse" nærmer seg med stormskritt kjenner jeg på dette med å kunne svare på det forskningsmessige. Det finnes så mange myter og anekdoter om pusten, og mange av dem stemmer med forskningen. Men hvilke?

Hva er historier, hva er synsing, hva er folks egen erfaring og hva er faktisk forskning?

Og hvordan knytter jeg mine egne gode erfaringer med pusten som hjelp ved kronisk utmattelse til all forskningen rundt pusten?

Jo mer forskning jeg leser jo flere spørsmål sitter jeg igjen med. Det virker som det meste av forskningen på pusten rett og slett er akkurat det. Forskning på kun pusten. På hvordan forskjellige pustemønstre påvirker kvaliteten på pusten vår.

Pluss hjertehelse da. Det er det faktisk forsket endel på. Og stress og angst er forskningen klar på at pusten kan påvirke.

Det er også studier på smertelindring, men disse er sprikende. Noen har fantastiske resultater, andre er mer lunkne.

Studier på hvordan pusten påvirker andre sykdomstilstander ser det imidlertid ut til å være mindre av, og konklusjonen i artikler som sammenfatter forskning på pust er at dette med pustens påvirkning på annen sykdom er et spennende tema det "bør forskes mer på".

Uansett. Det som er sikkert er at pusten påvirker stressnivået vårt.

Det som viser seg å ha størst innvirkning på stresset er samarbeidet mellom pust og puls. Og det beste samarbeidet mellom pust og puls finner vi visstnok ved ca 6 pust i minuttet.

Til sammenligning puster de fleste av oss ca 12-16 ganger i minuttet når vi ikker tenker over det. Dermed kan stressnivåene i kroppen være høye bare som følge av pusten vår, uten at vi i det hele tatt føler oss stressa.

Hvis du er en av de mange som har skaffet deg en pulsklokke som måler stressnivåer har du kanskje hørt om HRV?

HRV står for "Heart rate variability" og er et mål på hvor stor forskjell det er på tempoet på pulsen vår på innpust og utpust.

Når du hviler er kroppen designet sånn at den sparer energi på utpust. Hjertet slår rett og slett litt saktere på utpusten når pustemuskulaturen slapper av, og litt raskere på innpust når pustemuskulaturen jobber.

Det er vagusnerven vår som styrer dette. Vagusnerven er den lengste hjernenerven vår. Den sender sgnaler fra kroppen til hjernen og fra hjernen til kroppen, og har som hovedoppgave å roe kroppen ned ved hvile. Jo mer aktiv og stimulert vagusnerven vår er jo høyere pulsforskjell får vi mellom innpust og utpust, og jo lavere stressnivåer får vi.

Les gjerne mer om vagusnerven og nervesystemet i tidligere blogginnlegg.

Det er denne funksjonen som forskere måler at fungerer mest optimalt ved 6 pust i minuttet.

Når du er stressa er det ikke samme variasjon. Da er pulsen jevn, uansett om vi puster inn eller ut.

I en "gammeldags" utfordrende situasjon, der vi blir angrepet og må kjempe eller flykte for å overleve, er det høy puls og rask pust som gagner oss.

Vi puster raskt og overfladisk og får masse oksygen inn i blodet, og blodpumpa / hjertet jobber raskt og får oksygenet ut i musklene.

I en krisesituasjon bruker ikke kroppen tid på å spare krefter. Dette er tiden for å mobilisere alt av krefter, så kan vi heller hvile senere.

(Du har kanskje selv testet som barn å puste veldig raskt og overfladisk når du ikke treger oksygenet til muskelbruk eller løping? Det kalles å hyperventilere, og stopper du ikke i tide sørger kroppen din for at du besvimer så den uten din hjelp kan få rettet opp igjen i den store ubalansen du har laget i kroppen, bare ved rask overfladisk pust.)

Hvis vi i dagliglivet har vent oss til et mønster der vi puster raskt og overfladisk kan vi være så rolige og føle oss så lite stressa som bare det, kroppen vil likevel oppfatte situasjonen som stressende om vi ikke puster sakte nok til at vagusnerven kan få påvirket systemene til effektiv hvile.

Men hva er det egentlig fysisk som gjør at pusten kan dempe stresset vårt på denne måten? Kun gjennom pusten?

Og hva kan være grunnen til at noen opplever at pusteøvelser ikke hjelper på stressnivået? At stressnivåene vi måler med klokka ikke går ned selv om vi gjør pusteøvelser som bare det?

Kan måten vi puster på ha noe med saken å gjøre? Hvilke muskler vi puster med og hvordan?

Neste uke får du høre mer om pustemuskulatur, og det fysiske / anatomiske rundt akkurat dette med hvordan dyp pust påvirker stressnivået vårt.

I mellomtiden; hvis du har en form for utmattelsestilstand eller en sykdomstilstand der redusert stress kan gjøre forskjell så meld deg på det gratis webinaret mitt om "Pusten som hjelp ved utmattelse"!

Du velger selv om du vil komme live Onsdag 6. sept kl 11, eller om du vil se webinaret i opptak. Du som er påmeldt får tilsendt opptak straks det er klart etter webinaret er ferdig.

På dette webinaret vil du også få info om det nye kurset jeg nå lanserer, "MediYoga / medisinsk yoga ved utmattelse", og du vil få en rabattkode til dette kurset som kun er tilgjengelig for de som melder seg på webinaret.

Ha en nydelig uke til vi skrives / leses i neste blogginlegg 🥰
 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen