Om å ta vare på gode relasjoner

helse tips vennskap Jun 07, 2024
Onsdag 5/6 på flyet på vei hjem fra Tromsø:


Sitter på flyet etter noen dager i nord-norge sammen med to av mine nærmeste venninner.

Kjenner meg fylt til randen av god energi og glede, og jeg kjenner på varme og takknemlighet.

Gode samtaler, støtte, forståelse, lange klemmer, latter, trygghet på hverandre.

Jeg vet at sånne vennskap ikke er en selvfølge.

Samtidig er det et aktivt valg å ta vare på det når man har det.

I noen år med små barn og hektisk hverdag var jeg ikke like god til å ta vare på vennskap. Barn og jobb tok all oppmerksomhet og jeg forsvant nok litt inn i en boble der jeg glemte å pleie vennskapene jeg tidligere hadde hatt med de jeg «bare var meg selv» med.

På et tidspunkt (husker ikke helt hvem som tok mest initiativ) begynte vi tre å sende meldinger til hverandre for å høre hvordan det gikk, og luftet etterhvert tanken om å møtes alle tre, selv om vi nå bodde spredt over hele landet. Vi laget en felles meldingsgruppe kalt "hyttetur" der vi kunne tekste med hverandre alle tre, sende bilder, videoer og oppdateringer, og planlegge fremtidige møter.
Etter det har vi aldri sett oss tilbake :) Vi har delt sorger, gleder, nerding, tanker og bekymringer, og vi har opprettholdt kontakten på denne måten de siste årene. 

Selv gjennom lange perioder med sykdom og andre hindringer for reise har vi deltatt i hverandres liv på denne måten.

De helt siste årene har vi også flere ganger klart å møtes alle tre, men det var først i fjor at vi fikk til hytteturen vi drømte om da vi opprettet meldingsgruppa. At vi fikk skikkelig kvalitetstid sammen bare oss tre, flere dager i strekk.

Nå har jeg hatt 4 dager i Tromsø, med god mat, kjøreturer og gåturer i fantastiske omgivelser, bastu og isbading, kafeturer, alle med gode samtaler, latter og varme, og gleden av å ha hverandre i livene våre igjen.

Når jeg nå sitter på flyet og kjenner på denne følelsen av å ha fått påfyll i hjertet og sjela så er det lett å forstå forskningen som viser stor sammenheng mellom gode relasjoner og god helse.

Ensomhet er visstnok like skadelig som å røyke 15 sigaretter om dagen sies det.

Det er kanskje ikke noe god nyhet for deg som sitter ensom og ikke føler du har noen, men hvis du har noen i tankene du kjenner du kanskje kunne sendt en melding, vist at du ikke har glemt, så er dette en oppfordring til å ta steget. Tørre å ta kontakt. Sende en melding og høre hvordan det går. Og dele litt selv.

I noen perioder, spesielt under sykdom, kan det være vanskelig bare med tanken på å skulle bruke energi på å være sosial.

Men kanskje du har noen du likevel kan dele noe med? Noen du kan være sosial med hvis du legger til rette og er åpen om hvilke tids- eller energigrenser du må sette? Eller kanskje noen du kan melde litt med? Ta et lite skritt mot en bedre relasjon?

Hvis du kjenner at dette treffer, at du savner gode relasjoner, men kanskje ikke har tatt det initiativet du selv kan ta, så er hjemmeleksen din idag å sende den ene meldingen til den ene personen du kan tenke deg å ha litt mer av i livet ditt. Kanskje en tilnærmet likesinnet du ikke har snakket med på en stund, eller en du bare kjenner at du kunne tenke deg å ha i livet ditt.

Gode relasjoner i livet er en av de beste tiltakene du kan gjøre for helsa di 🌸
Så kjenn etter hvilket skritt du selv kan ta akkurat idag for å nærme deg de gode relasjonene du drømmer om, eller ta vare på de du allerede har.

Varme hilsener fra Hanne
 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen