Mer om balanse i hverdagen

balanse langedypeåndedrag video Jun 27, 2023
Fra nyhetsbrev 15 juni.

 

Forrige uke skrev jeg om balanse i hverdagen.

Det å bli bevisst på denne balansen, og ikke minst det å bli bevisst på ønsket om bedre balanse, er et viktig første skritt. Hvis vi ikke er klar over hva vi savner gjør vi heller ingen innsats for å forandre det.

Men når vi så begynner å kjenne på dette ønsket om balanse, om forandring i vanene, hvilke konkrete skritt kan vi ta i hverdagen for å skape denne balansen?

Som jeg også skrev sist uke så er det sånn at uansett om vi vil forandre verden eller bare forbedre vårt eget liv bittelitt så er det oss selv vi må begynne med.

Men hvor i oss selv begynner vi?

Hemmeligheten her er kunnskap om nervesystemet vårt, og hvordan det fungerer.

Det er nervesystemet vårt som styrer alle funksjoner i kroppen vår, og det er dette systemet vi bringer i ubalanse når vi ikke lytter til kroppens behov. Når vi lytter til krav og forventninger utenfra, til stemmene i hodet om hvordan vi "burde" være, hva vi "burde" klare, så er det nervesystemetes signaler vi overstyrer.

Hvis vi derimot lytter til nervesystemet, til kroppens signaler, sier det alltid fra i tide.

Hvis du er en av de mange som allerede har fått nervesystemet skikkelig ut av balanse, slik at dette har ført til fysisk sykdom, så er veien tilbake lengre, men da er det desto viktigere å fokusere på og hjelpe nervesystemet riktig vei.

 

Du som har vært på timene mine på Grorudhuset har kanskje hørt meg snakke om det autonome nervesystemet?

 

Den autonome delen av nervesystemet er den delen av nervesystemet vi ikke kontrollerer med viljen, og som styrer blant annet hjerterytme, pusterytme, fordøyelse, kroppstemperatur, kjertler og blodtrykk. Dette systemet styrer så godt som alle våre indre organer unntatt de viljestyrte skjelettmusklene.

 

Den autonome delen av nervesystemet vårt er igjen delt inn i to deler, som vi kan sammenligne med gassen og bremsen på en bil. Den "sympatiske" delen av nervesytemet er gassen og den "parasympatiske" delen er bremsen.

Den sympatiske delen er noen ganger ganske usympatisk, andre ganger representerer den adrenalinkicket vi søker. Det er den som står for «Fight or flight», aggresjon, angstreaksjoner og stressreaksjoner, men også fysisk styrke, skjerpet konsentrasjon og følelse av å kunne klare alt. Det er denne som sørger for at vi overlever som art hvis vi opplever angrep fra ville dyr og fiender.

Pulsen øker, pusten blir raskere og mer overfladisk, og blodet går til musklene. Sansene skjerpes, vi får tunellsyn, og alt av vedlikehold i kroppen, som fordøyelse og avfallshåndtering, blir satt på vent.

Den parasympatiske delen er den rolige, avspente delen av nervesystemet. Det er her vi finner kjærlighet, kreativitet og omsorg, og det er denne som hjelper oss å sovne. Hvis vi ønsker balanse i hverdagen kan vi ikke holde gasspedalen inne hele tiden, slik mange av oss forsøker. Da kjører vi tilslutt inn i en fjellvegg.

Hvis vi ønsker balanse i hverdagen kan vi ikke holde gasspedalen inne hele tiden, slik mange av oss forsøker. Da kjører vi tilslutt inn i en fjellvegg.


Hadde du turt å sette deg inn i en bil der bremsene ikke virket?


Det meste vi lærer om i MediYoga går på å lære og trykke på bremsen. Vi lærer å stoppe opp, og vi lærer å kjenne etter hva vi trenger for å oppnå bedre balanse.

En av de mest effektive måtene vi kan påvirke det autonome nervesystemet på er gjennom pusten.

Pusten er en funksjon som hører til i begge leire, i både det viljestyrte systemet og det autonome. Vi trenger ikke tenke på å puste for at pusten skal fungere. Kroppen puster for oss, selv når vi sover. Samtidig kan vi med viljen til en viss grad styre pusten vår, og ikke minst; vi kan trene pusten og pustemuskulaturen.

Derfor er pusten sentral i arbeidet vårt med å finne balanse.

Gjennom å trene bevissthet på pusten, og ved å øve oss på å få pusten dypere og langsommere lager vi oss en effektiv og verdifull vei inn til å lettere påvirke balansen i nervesystemet vårt og dermed i hverdagen vår.

Ved hjelp av pusten kan du forbedre søvnen, fordøyelsen, energinivået, blodtrykket, stressnivået og i det hele tatt det meste av det som kan gi oss bedre balanse.

Derfor fokuserer vi mye på pusten i MediYoga. Vi trener på å bli bevisst på pusten, og vi øver på kontakt med pustemuskulaturen.

Vi gjør øvelser med øynene igjen og oppmerksomheten innover, puster gjennom nesen hvis vi kan, og lar pust og bevegelse gå i ett. På denne måten lærer vi opp kroppen på en måte som smitter av videre inn i livet vårt og hverdagen vår.

Lange dype åndedrag er en av de viktigste, mest grunnleggende øvelsene i MediYoga. I denne øvelsen trener vi på å få pusten dypere og langsommere, og vi hjelper på denne måten kroppen over i den parasympatiske delen av nervesystemet. Med andre ord, vi trykker på bremsen.

Hvis du ønsker deg mer balanse i hverdagen og er usikker på hvor du skal begynne er Lange, dype åndedrag et veldig godt sted å starte.

Et forbehold er det likevel. Ved store blokkeringer, ved alt for høyt stress over tid, store traumer eller andre faktorer som hindrer pustemuskulaturen vår og holder nervesystemet fast i stressmodus kan kroppen trenge litt ekstra hjelp. Hvis du kjenner på åndenød og ekstra stress ved denne øvelsen og ikke finner en vei igjennom alene, så send meg en mail, så får du tilsendt en pdf med trappetrinnpust, som du kan teste som et alternativ.

Sliter du stort med pusten kan det også være en ide å søke hjelp en-til-en fra noen som kan guide deg på veien til et nervesystem som samarbeider bedre. Men den viktigste jobben gjør du uansett selv. Ingen andre enn du kan bringe nervesystemet ditt i balanse. All hjelp i verden er bare det; hjelp. Det er du som må gjøre jobben. Sette av tiden. Jobbe med øvelser, med pust, med fokus og med tankesett.

Det er du som er sjefen over din egen kropp, over ditt nervesystem, men som en god sjef må du ta deg tiden til å lytte. Hvis du ikke lengre føler deg som sjefen, og føler at nervesystemet er blitt motstanderen din, så er det på høy tid å begynne på veien tilbake til balansen.

Hvordan er det med deg og nervesystemet ditt? Er dere venner? Og hvis ikke, hva kan du gjøre for å strekke ut hånden til et godt og langvarig vennskap?

☀️


Varme sommerhilsener fra Hanne 

 
 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen