Brenner du lyset i begge ender?

helse kurs i oslo mediyoga utbrenthet Jul 29, 2024
Kjenner du på en bekymring for at det høye stressnivået ditt ikke er bærekraftig?


Gir kroppen signaler om at tempoet ditt ikke kan fortsette mye lengre?

Eller kanskje du allerede har møtt veggen og ikke klarer å se veien videre foran deg? 

Før du leser videre: Hvis dette treffer deg, du bor i Oslo og kan tenke deg Mediyoga tilpasset akkurat deg, så finner du det perfekte kurset her! (Scroll ned til "MediYoga ved stress og utbrenthet")

______

Om det å ta ansvar og jobbe hardt


Å ta ansvar, jobbe hardt, sette andre høyere enn oss selv og ikke klage er verdier vi gjerne setter høyt. Ofte høyere enn vår egen helse.

Vi er lært opp til at disse verdiene gjør oss til bedre mennesker. At det å prestere, innfri forventninger og være pliktoppfyllende og hjelpsomme er noe av det som gir oss verdi som mennesker.

Når vi ikke føler vi mestrer kravene vi selv eller omverden setter til oss blir ofte resultatet at vi sitter igjen med en følelse av å ikke være til nytte. At vi ikke lengre har den verdien og betydningen for verden og menneskene rundt oss som vi ønsker.

Samtidig lever vi i en tid der stadig flere blir sykmeldt med utmattelse eller utbrenthet. Der flere og flere blir langvarig syke og ikke kommer seg på beina igjen. Dette har store konsekvenser både for samfunnet vårt og for hver enkelt av oss som opplever at kroppen sier stopp.

Men er det en sammenheng mellom disse stadig større kravene til produktivitet fra samfunnet og oss selv og det at flere og flere møter veggen og blir syke?

Kanskje det er noe med kravene og forventningene som må justeres?

_______


Når vi først er kommet dit at kroppen sier stopp er veien tilbake til en god hverdag mye lengre enn hvis vi hadde klart å justere tidligere. Likevel er det som regel først da vi justerer kursen. Når vi må. Når det ikke lengre er frivillig.

Uansett om du som leser dette nå ønsker å forebygge eller om du allerede har en kropp som har sagt stopp og du ønsker å finne noe som kan hjelpe deg tilbake til livet:

Den beste veien for å forebygge eller bli bedre av utbrenthet eller andre former for utmattelse er å lære seg teknikker for å regulere nervesystemet!

På et eller annet vis må du lære og gjenopprette en balanse mellom aktivitet og hvile som kroppen tåler over tid.

En viktig del av dette er å lære og hvile effektivt.

Men hvile er ikke akkurat det som står høyest på anseelseslista for de fleste av oss eller det vi tenker på som mest nyttig å lære.


Min vei
(hvis du allerede kjenner min vei og synes dette blir langt å lese, så hopp videre til neste overskrift)

Min egen vei inn i «veggen» var gjennom sykdom. Gjennom lungebetennelse og blodfogiftning som førte til at kroppen plutselig sa stopp.

Men på veien til det punktet der sykdom tok overhånd var jeg likevel en mester i å ignorere signaler og «kjøre på» uten stopp, og uten å lytte. Identiteten min var sterkt knyttet til det å være flink og pliktoppfyllende, ansvarsfull, omsorgsfull, hardt arbeidende og travel.

Små barn, 100% jobb (med kjemikalier som ga meg yrkesskade astma) og diverse verv ved siden av, for sameiet, for korpset, for FAU og i fagkomiteer på jobb, tok på kroppen og helsa.

I tillegg ønsket jeg å kunne være til nytte for naboer, for barnas venner, for lokalsamfunnet.

Det å ta vare på egen helse kom veldig langt ned på lista, og ofte i konflikt med samvittigheten.

Jeg «brant lyset i begge ender», som det så fint heter seg, og ikke bare det, jeg var stolt av det!

Stolt når andre påpekte at jeg alltid gikk så fort, hadde det så travelt. Det var liksom «nobelt» og gjorde at jeg følte meg effektiv, produktiv og dermed på et vis mer betydningsfull, ansvarsfull og «flink».

Hver gang kroppen sa ifra med vondter og plager gikk jeg til behandling og fikk hjelp til å holde på litt og litt til.

Det manglet ikke på formaninger fra behandler om å ta det mer med ro, la kroppen få den hvilen den trengte, men for meg var ikke dette noe jeg så på som en mulighet. Det passet ikke inn i livet jeg levde.

Selv om kjemikaliene på jobben var et av de største bidragene til at jeg ble syk var samvittigheten min overfor kollegaer og identiteten min som flink, pliktoppfyllende, ansvarsfull og omsorgsfull stor nok til at jeg hverken senket tempoet eller ba om sykmeldinger fra jobb med mindre jeg hostet så mye at jobben ikke var mulig å gjennomføre.

Hvem vet hvor jeg hadde vært idag hvis jeg hadde pauset før, tatt mer hensyn til helsa enn til samvittigheten? Hvem vet om kroppen da hadde tålt mer når jeg ble syk med infeksjon?

Uansett, jeg endte jeg opp syk. Noen år senere fikk jeg diagnosen ME. Jeg kommer ikke tilbake til jobben jeg hadde. Det er heller ingen som står og applauderer «innsatsen» jeg har lagt ned gjennom mange år uten å lytte til kroppen.

Det har gått kraftig utover helsa og ikke minst, utover familien. Barna. Som lenge hadde en sengeliggende mamma som ikke kunne være med på noe.

Heldigvis bor vi i et land der man som regel ikke mister hus og hjem når man blir syk. Det er jeg umåtelig takknemlig for.

____


Såh, Tilbake til nervesystemet!

Da jeg etter den dårligste perioden, to måneder helt sengeliggende med utmattelse, litt etter litt fant veien tilbake mot en bedre hverdag, var det akkurat dette med å lære og regulere nervesystemet som ble hovedaktiviteten i hverdagen.

Gjennom pust, oppmerksomhetstrening og rolige, veldig enkle yogaøvelser som hjalp stressnivåene ned og helsa opp fant jeg litt etter litt veien tilbake til livet. Gjennom MediYoga, som jeg er overlykkelig for at jeg fant. 😍

Nå, fem år etter jeg ble syk er har jeg utdanning både som MediYoga terapeut og yogalærer, meditasjonslærer og pusteveileder, og jobber daglig med å lære disse verktøyene bort til andre.

Og bonusen? Jeg er endelig deltagende i det meste av livet igjen og blir stadig friskere og orker mer. Og det beste av alt; jeg får bruke tiden min med å hjelpe andre med det samme! 🥳 (med en aktivitet som gjør at jeg bygger kroppen opp istedet for å bryte den ned)
_____

 

Nytt kurs i Oslo for deg med høyt stress eller utbrenthet:

Etter sommeren starter jeg opp et nytt MediYogakurs i Oslo sentrum; «MediYoga ved stress og utbrenthet.»

Dette er et kurs over 8 ganger, på dagtid tirsdager, der vi vil gå igjennom øvelser som kan hjelpe kroppen din på riktig vei.

Du trenger ingen forkunnskaper eller kjennskap til yoga. Det er ingen fancy yogastillinger, ingen krav til fleksibilitet. Og du kan ligge og hvile så mye du vil / trenger underveis.

Blant deltagerene mine har jeg rullestolbrukere, ryggopererte, stive 80-åringer og folk jeg må støtte opp og ned fra liggende på matta til stolen, så hvis du går med tanker om at du ikke er fleksibel nok til yoga så er det bare å legge det fra seg.

Jeg har også hentet mange erfaringer nå med onlinekurset jeg har for folk med utmattelse, der mange gjør øvelsene liggende i senga hjemme, fordi de ikke er friske nok til å sitte uten å bli svimle eller dårlige.

Du lærer om riktig pust, noe som vil hjelpe kroppen til mer effektiv hvile når du faktisk hviler, og du vil lære rolige, enkle yogaøvelser som både roer nervesystemet og som du kan bruke for å bygge deg opp igjen på en god måte, i ditt eget tempo. Du vil også lære mindfulnessteknikker som kan hjelpe deg å bli oppmerksom på tankemønstre som motarbeider deg og justere disse.

På kurset får du også med et kurshefte der du finner mye kunnskap som kan hjelpe deg i prosessen med å finne ut hvilke tiltak du kan gjøre og hvorfor. Vi kommer også til å gå gjennom denne kunnskapen på kurset og dele tanker og egne erfaringer rundt disse temaene.

Meld deg på da vel!

Info om kurset finner du her:

https://www.friskibalanse.no/kurs

(Scroll ned til "MediYoga ved stress og utbrenthet")


Håper jeg ser deg der!
🥰

Har du spørsmål så send meg en mail: [email protected]

Varme hilsener fra Hanne

 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen