Å lage gode vaner

helse medlemsportal rutiner tips Aug 20, 2024
Nå om dagen sitter jeg og planlegger medlemsportal. Skriver tekster til videoer, lager struktur, lager tekst til webinar. 

Og akkurat idag sitter jeg og skriver på det som inne i portalen skal bli et minikurs for å lage gode vaner i hverdagen.

Hvordan står det til med de gode vanene i hverdagen din? Gjør du noe for deg selv hver dag som du vet at er godt for deg? Som bringer deg et skritt nærmere det du ønsker for deg selv, helsa og livet?

Tannpuss
De fleste av oss har både planer for og drømmer om hvordan vi vil ha det i hverdagen, men det er ikke alltid vi klarer å prioritere og gjøre det som trengs for å få det som vi ønsker. Hverdagen tar oss og det blir liksom ikke noe av.

Det jeg har lært etter jeg ble nødt til å legge om livet mitt pga. sykdom er at små, små vaner er myyye lettere å få inn i hverdagen enn store vaner. Og det å få inn en liten vane i hverdagen som tar meg et lite skritt i riktig retning gjør sååå mye mer for meg enn å prøve hardt og gi opp etter et par uker.

Det beste eksemplet jeg vet er dette med tannpuss, som er en vane vi alle (håper jeg) klarer å gjennomføre to ganger om dagen.
Tenk hvilken stor forskjell dette gjør for oss? Tenk hvordan tannhelsa vår hadde vært uten denne vanen?

Kan vi oversette dette til resten av kroppen? Lage små vaner for riktig pust som vi kan gjennomføre hver dag? For bevegelse? Små vaner som kan bli en selvfølge og vi «bare gjør»?

Små forandringer

Det tror jeg er det viktigste skrittet du kan ta for helsa di, nemlig akkurat dette med å se på hvilke små små forandringer du kan gjøre, men som kan gjøres hver dag. Som kan innarbeides til selvfølgeligheter.

En av vanene jeg selv har fått inn på denne måten, siden jeg merker hvor mye den har å si for søvnen min, er å få dagslys tidlig på dagen. Noen ganger går jeg morgenturer, andre ganger setter jeg meg på terrassen med en kopp te, eller jeg åpner terrassedøra og stikker hodet ut døra en stund. Dagene med minst energi sitter jeg foran viduet og ser ut på sola eller skyene, og får meg litt dagslys på denne måten.

Denne vanen er så innarbeidet at det ikke er noe jeg trenger å tenke over lengre. Kroppen drar meg mot lyset om morgenen.

Da jeg var på rehabiliteringsopphold i Vikersund tidligere i år sto sola opp senere enn det jeg var vant med fra Oslo. Det var nemlig et fjell i veien for sola! Jeg merket at dette gjorde noe med meg, å ikke få dette lyset tidlig nok. Som om kroppen lengtet sårt etter lys, før lyset var kommet. Det var da jeg ble bevisst på hvor innarbeidet denne vanen var blitt.

De mørkeste ukene om vinteren merker jeg det på søvnen. Lyset kommer ikke tidlig nok til at jeg får den lyspåvirkningen som hjernen min trenger for å justere døgnrytmen.

Effekten av små vaner
Såh, nok om lyspåvirkning. Poenget her er jo ikke lyspåvirkningen, men effekten av denne vanen jeg har innarbeidet. Som gjør det lett å ta det skrittet som trengs, hver dag.

Akkurat som tannpuss er dette en vane som har blitt en selvfølge, og denne lille vanen gjør at jeg ikke lengre har problemer med søvnen, noe som igjen påvirker helsa massivt. For lite søvn eller dårlig søvn er knyttet til både fysisk og psykisk sykdom. Det knyttes til diabetes, hjertesykdom, overvekt, depresjon og angst. Konsentrasjonsmangel, dårlig korttidsminne og forandringer i hjernen, som de som fører til for eksempel Alzheimers.

Nå sier jeg ikke at lyspåvirkning alene vil hjelpe alle som sliter med søvn, men selv har jeg etter utprøving av mye forskjellig, og i perioder hardere søvntiltak på flere fronter, kommet til at denne daglige rutinen med lys er det som for meg skal til for å opprettholde god søvn i hverdagen.

Øvelser fra fysio
Med andre rutiner gjør jeg mer og mer det samme. Treningsopplegget jeg fikk fra fysioterapeuten i Vikersund for eksempel, var noe jeg i begynnelsen bygget ut. Jeg var på rehabiliteringsopphold og det var det eneste jeg skulle konsentrere meg om disse ukene. Jeg lagde det større, puttet på flere elementer for å gjøre det mer effektivt og hadde store planer om å opprettholde dette når jeg kom hjem. Det gikk en stund, men litt etter litt opplevde jeg at det glapp, og at jeg gjorde programmet sjeldnere. 

Istedet for å føle meg lite flink, ha dårlig samvittighet og tenke at dette var noe jeg ikke klarte bestemte jeg meg for å lage det mindre igjen. Overkommelig. Kutte ut noen av øvelsene, og bare beholde det viktigste. Øvelsene jeg startet med.

Nå har jeg igjen kommet inn i en rutine der jeg faktisk klarer å gjøre disse øvelsene flere ganger i uka. Jeg har senket kravene til hvor mye jeg skal gjøre, og heller prioritert å gjøre «noe».


Jeg kunne skrevet mye mer om dette og kommet med masse eksempler, men da hadde denne blitt alt for lang 🙈 så jeg avslutter her. Kanskje dette innlegget kan inspirere akkurat deg til å teste ut det samme på det du ønsker å innføre nytt for deg i din hverdag?

Og hvis du ønsker hjelp til dette så er det bare og glede seg til medlemsportalen åpner! (Akkurat nå er planen at den skal åpne 10. oktober.)

Ha en nydelig mandag! 🥰🌸

Varme hilsener fra Hanne

 

 

Ikke gå glipp av ukentlige tips og inspirasjon! 

Bli med meg på eventyr med MediYoga, pust, meditasjon, og balanse i hverdagen. 

Jeg misliker spam og vil aldri misbruke opplysningene dine. Du vil motta eposter fra Frisk I Balanse, Hanne Søbye med nyttige tips, tilbud og nyheter. Du kan når som helst trykke "avmelding" i en e-post fra meg. Ved å legge inn opplysningene dine samtykker du i behandling av personopplysninger i tråd med personvernerklæringen